Történelmi korszakok – mennyire igazak?

A történelmi korszakok a történészek szerint létezett: kőkor, rézkor, bronzkor, vaskor. Az utóbbi kezdetét i.e 1200-as évre teszik.

De ez, csak a soha be nem bizonyított, és bebizonyíthatatlan kifejlődés-elmélet szerinti mese része.

Ám az ősnyelv másként tudja.

A Biblia szerint az első vas- és rézműves már jóval az Özönvíz előtt élt és alkotott, még a nevét is tudjuk: TUBÁLKAN, ő az első fémöntő, kovács és lakatos a történelemben. Nevében a szakma címere: TUBÁLta, BOTOLta a vasat.
TuBáL – BoToL hangváz: hangváz: T-B-L – B-T-L.
TUBÁLta a LÁBÍTóval a fújtatót.
Itt is azonos a hangváz: T-B-L – L-B-T.
A neve végén levő KAN gyök férfit jelent. Ádám és Éva első fia is KAN volt.

Tehát a réz- és vaskor már a történészek kőkora előtti. A Noé bárkájában vasrácsokat, rácsokat, vasszerkezeteket találtak az Araráton.

Az első földművelő szerszám a BOT. Azzal verték le a gyümölcsöt a fáról. azzal ásták ki a gyökeret, azzal szúrtak a talajba lyukat az elültetendő magvaknak.

Ám talán épp Tubálkan kitalálta: ha a bot végére VASat tesz, az sokkal hatékonyabban használható a földmunkáknál. Ez hatalmas jelentőségű felfedezés volt a kezdetek idején. Meglehet rézzel is próbálkozott, de rájött, hogy a VAS kopásállóbb. Még arra is rájöhetett, hogy a felizzított réz vízben hűtve kilágyul, a VAS viszont keményebb lesz.

Ettől kezdődően a VAS rendkívül fontos fémmé vált az első emberek szemében, mivel abból szerszám készült, amivel megmunkálható volt a termőföld.

A kereskedelem első csírája jóval az Özönvíz előtt kihajtott. Már az első sátoralja népek idején, amikor két ember egymás közt megegyezett valamely VAgyontárgyi jaVAik elcserélésében.

Utána – az úgynevezett történészi kőkor előtt – az akkori idők legértékesebb fémje a VAS lett a legkeresettebb csereeszköz, az áru megltó, mai nyelven VAluta.

Az első VÁSÁRokon VASsal fizettek. Ezért lett a neve VÁSÁR, mivel VAS ÁRon keltek el a portékák.
A kezdet mindig meghatározó a névadásoknál.
Van egy mondás: VAS ÁRON a a VÁSÁRon VAS áron VÁSÁRolt.

Akinek nem volt VASa az nem ment VÁSÁRba.
Innen a szólás: Nem megyek a VÁSÁRba, mert nincs egy VASam se.
Vagy a másik: Fizetés nélkül elVASalt, eltávozott, a VASait mentve. Ám, ha elkapták, felVASalták tőle, és VASra verték. Akkoriban a lopást halállal büntették.

A történészek által oktatott kőkor, rézkor, bronzkor, vaskor időszakokat igazoló leletek csak valamely közösségnek új élettérbe érkezése utáni, életet újrakezdő jelenségek nyomai lehetnek, de nem az egész világra kiterjedő korszakokat igazolók.

A nyelv nem hazudik. A nyelv rögzítette az igaz történelmi valót.