Tanácsok, útmutatások, szemléltető képleírás

Minden gyümölcs ama szerv alakjára teremtetett, amelyre gyógyító, építő, erősítő hatással van táplálékként, s minden olyan nevet kapott a teremtés nyelvén, amely gyakorlati hasznát-szerepét írja le sűrítve. A PETREZSELYEM név a növény jellemzőinek sűrítménye. A P hanggal kezdődő ősgyökök jelentenek védelmet, de rendkívül kellemes testiséget (pi, po), a nemiség, szaPorodás jelenségeit is kifejezők. Ezek közül való a PE ősgyök is. A PETrezselyem növény leveleinek, gyökerének az erre való készséget, képességet növelő hatását már a kezdetek idején felismerték. A növény gyökere, szára, levele, azaz minden része tartalmaz serkentő hatóanyagot a PETE, TERmékenység összességre. A növény egészében rejlő különleges hatóanyagainak révén már a kezdetekkor beírta magát a fontos serkentő ízesítők közé. Érdekes felismerésre juthatunk a további névadó jellemzőinek keresésekor. Az ősi PETRE, PETRA, PETER szavak jelentése: SZIKLA, azaz KŐ, a PATtanó, TÖRékeny jellemzőit összegzően. A SZIKLA – ALSZIK fordítás mutatja benne szunnyadó értékét. A növény különleges tulajdonságaira, a meghatározó felerősítő hatására is utaló amellett, hogy szára, levele szárítva törékeny, porítható, porló, gyökere nyersen törékeny, ropogtatható. Székelyül PETÖRZSELYÖM, PETERZSELYEM, nem véletlenül. A PETER, PETÖR is sziklajelentésű: nem hajlítható, csak TIPorható (pet), TÖRhető. A növény esetében jelképes: felTÖRése, használata nyomán ERŐt adó (petör – törep – perőt), amely a petERZSElyemnek a szervezet sejtjeiben végzendő SERkentő hatása. A pERZSEl, pÖRZSÖl, bÖRZSÖny (tűzhányó), dÖRZSÖl szavakban tűz kifejezője. A petERZSElyem, petÖRZSElyöm felületi gyulladást is gátló hatása is ismert, például rovarcsípések elleni bedÖRZSÖléssel. De hORZSOlt bőrfelületre is jó hatással van. Szárított levelét ÉTElekbe mORZSOlva is szórják. Gyökerének tÖRZSE, tORZSÁja különleges ízt kölcsönöz a hús-, zöldség- és más leveseknek, de sülteknek is. A szóvégi EM kellEMi gyök, a nőiséghez is kötődő (ember, emlő stb.), de az EMésre, azaz evésre alkalmasságot is jelenti. Bővebben ezekről a szótárban. Ugyanígy más növények nevei is sűrítik gyakorlati jellemzőiket.