TÁJ

TÁJ Földrajza, növényzete stb. alapján egységes vagy összefüggő terület. [bérnyelvészet: ? finnugor]

A TÁJ szó T.J – J.T gyök: TáJ – JáT. A TÁJ, TÁv. A j hang jót, kellemest sejtet. Mint a tej, játék, ajak, báj és mások esetében.

A gyönyörű szép TÁJ láttán eltjuk a szÁJunkat.

A TÁJ szó egy műveletet ír le. Van egy olyan mondás: jól VÁG a szemével. Előttünk a teremtett természet, azt nézzük, amit akarunk. De tetszik egy rész, egy tér a láthatárig, ameddig éles látással azt befogjuk.

A szem a nagy egészből, ami előttünk elterül, KISZAB, -SZEL, -VÁG, -RÓ egy részt, egy részletet.

A VÁGni igének volt az ősnyelvben TÁJni alakja is.

A szabó másik megnevezése: TAJkoló volt. Ez kiesett a mai magyar nyelvből, de némely utódnyelvben él. Az angol TAIlor, francia TAIlleur = szabó. A szabó kiVÁGja, ez románul TAIe, kiszabja, a mintát.

Tehát a TÁJ jelentése: az egyén által beLÁTott, a szemhatárig, LÁThatárig jelképesen, szemmel kiVÁGott, kiTÁJt, kiemelt rész a nagy egészből, a teremtett természetből. Ez a megnevezés kiindulási oka, alapja, ebből szövődnek a továbbiak.

A szemlélő, aki kiTÁJta szemével e gyönyörű részt, elmehet e TÁJba, s ha úgy kívánja, átVÁG, vagy átSZEL rajta széltében, hosszában járva. Itt van a TÁJ, VÁG, SZEL szavak, és a mögöttük felsejlő, köztük levő értelmi azonosság, és egy ponton egymáshoz viszonyíthatóság.

Hasonló a RÓNA, amely szintén a szemhatárig, LÁThatárig tartó, amennyit szemmel kina, úgymond: a nagy egészből szemmel kiTÁJt terület, amely aztán átható járva, átSZELhető széltében, hosszában. Mert ni is annyi, mint VÁGni, és a fentiek szerint: SZELni, TÁJni.

A TÁJnak ÉKe van, némely TÁJÉK vonzóbb, az a JÁTÉK helye. A szép TÁJÉK JÁTÉKra ösztönöz. Élvezet nézni a kisgyerekek boldog, JÁTÉKos ficánkolását a gyönyörű pázsiton.

TáJéK – JáTéK hangváz: T-J-K – J-T-K.

A fenti elemzésben látható, hogyan kötődnek egymáshoz a különböző kifejezések összetartozó folyamatok leírásában. Erre csak az eredő nyelvben van kibontakoztatási lehetőség.

Mert mit tud az angol vagy a francia a TAIlor, TAIlleur, vagy a román a TAIe szóról, saját nyelvén, annak eredetéről, a mögötte rejlő értelemről mondani?

Semmit!

Alföld – Wikipédia

 

Engelberg látképe | Köszi Dlux-nak ezúton is a lehetőséget! | Akos ...