RÉTES

RÉTES – Sok rétbe hajtogatott hártyavékony tésztából és a közé gyöngyölt töltelékből álló sütemény. [A Magy. Ért. Kéziszótár szerint:?] 

A RÉT, TÉR, sima lapos TERület. A konyhai RÉTES is lapos felületű. Több változata ismerős. Van kisebb, zsírban vagy olajban sütött, amely alig nagyobb a tenyérnél. Van olyan, amelyet tepsiben sütnek, több RÉTEGből áll, elkészítése többféle módon lehetséges. Sodrófával többször kinyújtott, RÉTEGelt, majd ismét kinyújtott, és így addig, ameddig eljut a tíz-húsz vagy még több RÉTEGig. Lehet kézzel húzogatva is nyújtani, hajtogatni. Olyan módszer is van, hogy sújtva laposítják a nyújtódeszkához csapkodva, majd kézzel húzogatva. Minden RÉTEGet zsírral kennek összehajtogatás előtt, hogy a RÉTEGek ne ragadjanak össze, így a RÉTEGelés sütés után is látható. 

Ezt csak kiváló minőségű lisztből lehet készíteni, nem szakadhat a tészta, nyúlnia kell. Mindenképp RÉTEGelve – a neve is mutatja – így lesz belőle több RÉTEGes vagy sokRÉTŰ RÉTES. Az -ES az erőltetett gramatika szerint képző, de nyelvbonctan szerint a Sokasodás jele: SokRÉTŰ. 

Bármennyire erőlködnek a németek, osztrákok, hogy sajátjuknak tudják be, nem megy. Sőt elmondható, hogy sem a PÉK, sem a kifli, zsemle, beigli, vekni és más sütőipai termék neve sem német eredetű. Mindannyi ősmag(yar)-nyelvi gyökre épülő és tengelyében ott a kötött mássalhangzó-páros, mint magyar nyelvi azonosító.