ÓPERENCIA

ÓPERENCIA – „Így nevezik magyar népmeséink sztereotip bekezdései a mesevilág határán lévő tengert.” Kislexikon […] Az ÓPERENCIA név, ÓP – PÓ ősgyökből induló szó. E gyök egyik jelentése: víz. Az ÓPerencia* kezdő gyöke tehát a vizet jelent. A szintén víz. Némelyik kisbaba így kéri a vizet: PÜ-PÜ. Vannak PÓ, PIave nevű olasz folyók. Az IPOly nevében is jelen van, de még a MississipPI nevében is.

Az ÓPERENCIA kifejezés értelmét, alkotó részei elemzése nyomán találjuk meg. A P hangcsoport – ÓPE – a víz ősi neveinek egyike: ÁPA, s jelen van a vÁPA (vizesárok), lÁPOs, APAd, APÁly szavakban. A tOPOlyafa nyirkos, vizes talajt kedvelő.

A P.R – R.P gyök: PeR – ReP, körértelmű, oly nagy körben elterülő, nagy PERemű víztömeg, amely fölött csak átREPülni lehet.

Az R hangcsoport – ERE – a széttERÜl, pEREm, kÖRÖnd, ÁRAd, tengERI szavakban nagy tERÜletet betöltő értelmű.

Az R.N – N.R gyök: ReN – NeR, a RENgeteg víz, amely hullámosan RINgatja, RENgeti, téRENgeti a felületén úszó vízimadarakat, csónakokat, hajókat.

A PEREN > PEREM a széles tenger nagy-nagy PEREMét, a PER gyök viszont jelenthet PERdülést is. Mivel a mesék a messzi távolba PENdERítik a történéseket, így elképzelhető, hogy a PEREN a tengEREN, annak PEREmén túli tERületet is jelenti: „Túl az Óperencián…”

Az NC hangcsoport – ENCI – jelen van a magyar nyelvben, és a vízfelület hullámzó játékosságára is uta: fINCÁl, tÁNCOl, rÁNCOl (hullám) és mások. Az ENCIA érdekes része a kifejezésnek. A szótár előző fejtegetéseiben kiderült, hogy a CI ősgyök SZÍn értelmet képvisel némely esetekben. Az ENCIÁNkék megnevezése a végtelen kékség (égség) tengeréből, de a víztömeg kék színéből is eredhet. Annyi biztos, hogy előbb az volt, amihez hasonlítva nevet kapott az enCIán SZÍn.

Az ÓPERENCIÁS tenger másik jelentése ÓRIÁSI víz. Ám az ÓRIÁS lábainak az ÓpeRencIÁS tenger nem volt túl mély, és lépteihez mérten nem volt túl széles. Az akkori időkben nem voltak nagy tengerek, hiszen a ma a Földön levő víz legalább háromnegyed része a Földet körülvevő vízgyűrű (hidroszféra) Özönvíz-kori beszakadásának eredménye.

A magyar ősmesék, népmesék jelentős része Özönvíz előttiek. Azok a mesék említik az ÓPERENCIA nevű országot, az Óperenciás tengert, Bergengóciát, a hegyeket rengető Kőmorzsoló, a fákat tövestől kitépő Fanyüvő nevű óriásokat. Nincs kizárva, hogy Özönvíz előtt létezett ilyen nevű tenger, sőt Üveghegy is. Az ősmesék nem hazudnak, mivel nem hiteltelen történészek írták pénzért, rangért, hivatali állásért.

Döbbenetes, hogy a magyar emberek egy része elfogadja ezt az Ober Enns-szes hazugságot. Különben ez is a tudatos ferdítés része.

Vagyis az ÓPERENCIA jóval régebbi, mint az Enns folyó, mint Ausztria, Germánia stb. Akinek van lehetősége, olvasson bele Balkányi Szabó Lajos: Magyar ősmesék című hat kötetes könyvébe.

/*/ E szó nincs a Magyar Értelmező Kéziszótárban, de többen kérdeztek rá. Sok a találgatás a szó kapcsán: az Enns folyó, a Bodeni tó stb. Mindegyiket lehet mellőzni, bármilyen fajsúlyú egyéniség állítja is az ahhoz kötődést, téved, balgaság hitelt adni annak. A legkorábbi az úgynevezett honfoglalás korára viszi vissza.