NYELVTAN vagy GRAMMATICA?

NYELVTAN vagy GRAMMATICA?
METÉL: Az M.T – T.M gyök: MeT – TeM, a METsz szóban vág, szel, szab, nyes, nyír értelmű. Az ETÉ hangcsoport cselekedETEt, művelETEt jelent mind a mETÉl, mind a szelETEl szavakban. Mivel vág, szel, szab, nyes, nyír? Valamilyen ÉLes eszközzel, ÉLlel metÉL. Vagyis e rövid szóban jelen van a művelet és az eszköz is.  

BOROTVÁL: A B.R – R.B gyök: BoR – RoB (b > v: rov). A BOR gyök egyik jelentése sötét: elBORul. A szakállas ember arca sötét színű. A másik: BORzas, BORosta. A BER gyök férfit is jelent az emBER szóban, de felemelkedést is: BÉRc. Ez esetben a szálak kiemelkedését a BŐRfelületből. Az ORO hangcsoport elmondja, hogy leOROtja, leARAtja. Az R.T – T.R gyök: RoT – TaR, a szőrszálak leTARolása, az arcfelület TARrá tétele. Az OTVA hangcsoport  mutatja a műveletet is: a borOTVA az, amellyel a BŐRön nőtt BORz, azaz szakáll le lesz orOTVA. Így a lÁTVÁny VÁLtozik, a hITVÁny torzonborz külalak a hITVEs indITVÁnya szerinti VÁLtozáson megy át.
A szakáll időnként lekaszálandó (szak-áll – kasz-ál), leOROTandó, amely műveletet borOTVÁlkozásnak neveznek. A borotVÁLkozáskor VÁLtozás áll be az arckifejezésben, úgymond: aki borotvÁLKOzik, új arcot ALKOt.
Az igazi magyar nyelvtani elemzésnek ezeket a szóalkotó elemeket  figyelembe kellene vennie, hiszen ezek más szavakban is ugyanezzel a jelentéssel vesznek részt a szó végső értelmének kialakításában.