NAFTA

NAFTA – Kőolaj. [A Magy. Ért. Kéziszótár szerint: latin < görög < perzsa] A NAFTA a kezdetekkor semmiképp nem jelentett kőolajat, csak növényi olajat. A finom NAFTA, mint illatos olaj, valószínű nem mindenkinek volt elérhető, így értékes kencének számított.

Az FT páros a kaFTán szóban rangot jelentett, hiszen a hosszú köpeny elkészítése sok anyagot kívánt, és már eleve meghatározta viselőjének anyagi, társadalmi helyzetét. Az ételek, italok ízletes alapanyaga a szaFT is értékes, amelynek elkészítéséhez bizonyos szakmabeli tapasztalat és múlt is szükséges, azaz értékes időráfordítás. Ezeknek titkát gondosan őrzik mindenhol és minden időben. Tehát az FT valamiféle Felsőbbrendű Tényező szerepet sűrít magába. Ezek mellett egyszerűbb szerepe is volt, van az olajnak, hiszen az F.T a FuT gyök hangjai, és az olaj egyik szerepe a gördülékenység növelése, könnyebbé tétele. A másik: az olaj jó FűTőanyag. S még egy másik: az olaj FolTot, régiesesen FóTot hagy, s a vízen is FolTokban mutatkozik. Régen elsősorban a növényi olajak voltak ismertek, a kezdetekkor mindenképp. A FÁN termett gyümölcsből vagy a kéreg alól nyertek olajat. A FÁN található – NAFTALÁlható a NAFTOLAJ. Annyira értékes volt, hogy Jákób az egyik fiát erről nevezte el – NAFTALI. Ez inkább NAFTOLAJ volt. Arról már írtam, hogy ekkor még nem voltak zsidók, s az ősmag(yar)-nyelvet beszélték. A nevet csak később, a már kialakuló héber nyelven, a babiloni fogság után írták át NAFTALI alakra.

Akinek van kapcsolata a Világbiztonság  Nyílt Társaság közösségi oldallal, nézzen bele. Ott felvetődött egy kérdés a NAFTA eredetét illetően.