Miben különbözik a MÉSZÁROS és HENTES? A MÉSZÁROS nagy állatok – szarvasmarha, ló stb. – vágásával foglalkozik, és nem végez aprólékos feldolgozást. A HENTES főleg sertésvágással és a hús feldolgozásával foglalkozik, HENTERgeti, forgatja, nyesi, aprítja, tölti, sózza, pácolja stb. az utolsó feldolgozási mozzanatig. A HENTESpultnál TESseti azaz kínálja is. A MÉSZÁROS, a MÉSZÁRSZÉK megnevezés általánosan használt székelyföldi megnevezés, de lehet, hogy Erdély, a Részek más vidékein is. Ez szerintem az ősiségben nem volt külön értelmű. Később vált ketté. Onnan gondolom, hogy a MÉSZÁR szó fordítottja a SZÁRMÉ. Minden magyar szót lehet forgatni több tagolással is. A SZÁRMÉ az RM kötött mássalhangzó-páros értelmét tartalmazza, amely a gyuRMa szóban is jelen van. Tehát a hús aprítása, gyúrása, félkész vagy kész termékké feldolgozása megjelenik a MÉSZÁR – SZÁRMÉ szóban. Ez már konyhakész termék, és azt jelenti, hogy a MÉSZÁROS is végigvitte a feldolgozást a legutolsó mozzanatig. Innen a török, román stb. SZÁRMA, SARMALE, azaz a levélbe csomagolt töltelék neve. Ez egyik nyelven sem magyarázható meg. Tehát valószínű, hogy a MÉSZÁROS valaha épp úgy feldolgozta a nagy és kisállat húsát, mint ma a HENTES.