MASINA

MASINAGép. Cséplőgép, mozdony, gyufa, takaréktűzhely. [bérnyelvészet: német < francia < latin < görög]

A MASINA a MA, MO, MOzgást jelentő ősgyök bővített M.S – S.M gyökéből képzett szó: MáS – SoM (s > sz, z: mász, moz). Valami, ami jár is.

Egy szótári meghatározás: „…összetett szerszám, amely nagy erőt megkövetelő feladatot, munkát sokkal gyorsabban és hatékonyabban végez el, mint az ember, vagy egyáltalán képes megvalósítani azt.”

Fennebb már volt említve a mar gyöknél: MARsol – megy. Ugyanígy a MAS gyök is jelent járást: MASíroz. Hasonló, s > sz váltással a MÁSZni ige: MÁSZik, MÁSZás. Ezt a gyököt örökölték az ősnyelvből a hivatásos nyelvészet által a fenti zárójelben eredőként, közvetítőként említett utódnyelvek.

A MAS fordított alakjai: SAM, SIM, SOM, SIMul, SOMpolyog, SOMfordál, csángó nyelven: SZOMpolyog, SZOMfordál. Ugyanez m > n váltással SÁNtikál, SÜNdörög. Ezek mind MOZgást kifejezők, akár a MOSni ige. Régen a MOSáshoz használt hullámos lemezt: dörzsölő, törzsölő MASinának nevezték.

A MOTor is MATató, azaz MOCorgó, MOZMASina. Tehát a MASINA ősnyelvi, ómagyar ősgyökből induló kifejezés. Ez jelenthet járót is.

Az S hangcsoport – ASI – a mASIna, némelyik OSOnó alkalmatosság. A kOSOrnyáz, csOSZOg szavakban mozgásról szól.

Az S.N – N.S gyök: SiN – NiS, az oSON, hangváltásokkal: NESZez, NYÜSlet, NYÜZSög szavakban. Az IN gyökből ered az INdul szó. Van olyan maSINa, amely SÍNen MOZog, MOZdony a neve.

Az N hangcsoport – INA – a masINA esetenként INAló, INAs, valamit csINÁló, könnyebb megoldási lehetőséget kÍNÁló.

Régen a tehetős uraknak INASaik voltak, akik különböző szolgálatokat tettek, helyettük némely nehezebb munkát elvégeztek.

A MASINA szó hangjait Rubik-kockásan megkeverve, a hangváz segítségével az INASOM szót kapjuk.

MaSiNa – iNaSoM hangváz: M-S-N – N-S-M.

A MASINA szolgálatot tesz az embernek, elvégezve helyette a munkák nehezének zömét. A MASINA –, ha jól kezelem, jól bánok vele – jó INASOM.

Az ősidőkben is volt INASA sok embernek, legtöbbjének a kistermetű szamár. Csendes, szófogadó, teherbíró. A szamár, csacsi mellett, volt neki INAS  neve is.

Ennek módosult változatát örökölte a latin nyelv és néhány leány nyelve. ASINUS, ASINO.

Az iNaS – aSiNo hangváz: NS – SN.

Különben a mASINA szóban ott az ASINO.

Képtalálatok a következőre: cséplőgép

 

Képtalálatok a következőre: málhás szamár