LEVENDULA

LEVENDULAKék, ajakos virágú illatos kerti gyógynövény. [bérnyelvészet szerint: vándorszó latin]

A LEVENDULA L.V – V.L gyökbővítmény: LeV – VeL. A LEV – VEL gyök könnyedség értelmű a LEVél szóban is.

A LEVENDULA, LEVINDULA, nevében viseli egyik fő jellemzőjét – nyugtató hatását.

A LEVENDULA a hivatásos nyelvészet szerint latin eredetű, de lássuk, mint mond a név eredeti ősnyelvi elemzésben, azaz magyarul?

A V hangcsoport – EVE – a lEVEgő kékes színe is lehet az egyik névadója a lEVEndulának. Az ókorban fürdő vizébe, azaz lEVÉbe tették illatosítónak és gyógyhatása* miatt. A felhasználó jAVÁt szolgálta. A lEVEgőben terjedő illata is kellemes. Nyugtató hatású, segít az elalvásban, régiesen: elalUVÁsban.

A V.N – N.V gyök: VeN – NeV, jelenléte a VAN, jöVENdő (vendula), NEVetés szavakban a létről, kellemről beszél. A névnek a LEVEN (levén) ILLÉkony jellegét kellett kiemelnie.

Az ND hangcsoport – ENDU – az elkENDŐzhetetlen kellemesen ANDAlító illata, megnyugtat, elszENDErít, szUNDÍt.

A DN páros, mint D.N – N.D alvógyök: DaN – NeD, a DANol, NEDű szavakban a kellemes érzetet, jókedvet jelenti.

A D.L – L.D gyök: DuL – LiD. A DILi egyik ősnyelvi jelentése szerelem, aki szerelmes az kissé DILis, bolondos, és könnyedén, LIDet (ének) DALolva LEDérkedik (jó értelemben), azaz szállong. Vannak, akik rendkívül szeretik ezt a virágot és ILLAtát.

Az L hangcsoport – ULA – a kELLEmes ILLAt nyomán jövő nyugALOm, ellazULÁs, hangULAt, ÁLOm, a gyógyhatásába vetett bizALOm.

E szavakban a jellemzőket, következményeket sorolja fel.

LEVENDULA – DÚLA LÉVÉN, nevében hordozza: idegileg DULA LÉVÉN, LEVÉN DÚLÁs ellen, vagyis annak LEVEzetésére. LeVeNDuLa – DúLa LéVéN hangváz: L-V-N-D-L – D-L-L-V-N.

LEVENDULA – FELINDULA v > f, A LEVENDULA illata, fürdővize jó idegi FELINDULÁs LEVEzetésére.  LeVeNDuLa – FeLiNduLa hangváz: L-V-N-D-L – F-L-N-D-L.

LEVENDULA – LEVÉN DULA, LEVÉN DÚLA, azaz, FELDÚL LÉVÉN, FELDÚLt vagy, használj LEVENDULÁt ellene. LeVeNDuLa – LeVéN DúLa hangváz: L-V-N-D-L – L-V-N-D-L.

A LEVENDULA – ALUDNEVEL teljes fordítás az egyik fő hasznos tulajdonágát idézi – nyugtató. A növény neve lehetett LEVINDULA is a kezdetkor. LeViNDuLa – aLuDNiVeLe hangváz: L-V-N-D-L – L-D-N-V-L.

Jó aludNIVELe. A NIVEL az ősnyelvben szintVONAL értelmű volt, bár e szó nincs jelen a mai magyar nyelvben, de felleljük az utódnyelvekben az említett jelentéssel.

A szó hangjainak átforgatása: VONAL – LAVON – NOVAL – NIVEL, de a hangváz is bizonyít. NiVeL – VoNaL hangváz: N-V-L – V-N-L.

Illatával ALUDni, aludNIVELe jó, mivel kellemes egyenletes szintVONALú az ALUDvás: LAVON-DULA.

De mást is találunk e névben. A LEVENdula, levenDULA nem DÚLÁ fel az ALUDvás nyugalmát.

A LEVEN – NEVEL megfordítás azt is mutatja, hogy a LEVENdula kúra ráNEVELi már az INDULástól kezdve a szervezet idegrendszerét a nyugalomra.

A levenDULA idegi elláGYULÁst (d > gy) előidéző. Ám – mint minden a teremtésben – az ellenkező hatást is kiváltja, ha szükséges.

A LEVENdula, levenDULA lehet GYULAsztó (gyullasztó), felDÚLÓ hatású is, NÖVELi az érzéki, kéjérzeti ingerhatást, ha NŐVEL van a férfi, LÉVÉN ez mindkettőjük örömére.

ND – DN: a leveNDula után epeDNek kedvelői.

Fűben-fában orvosság! Egy leírásból: „Teája idegnyugtató, görcsoldó hatású, de ismert fejfájás-csillapító, fertőtlenítő hatása is. A levendulavirágokat gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére. Régóta használják rovarcsípések esetén is. Kiváló gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére fürdő és bedörzsölőszer formájában. A levendulaolajat tartalmazó bőrápoló készítmények kisbabáknál is biztonsággal alkalmazhatók. Kellemes illóolaját előszeretettel hasznosítja az illatszeripar.”