KRÉM – Sütemény töltésére való vagy hidegen magában is fogyasztható pép vagy kocsonyaszerű édesség. [A hivatásos nyelvészet szerint: nk: francia] A KRÉM szó K.R – R.K gyökbővítmény: KeR – RiK. Minden kötött mássalhangzó-páros hangkieséssel alakult ki. Így a KR páros is. A KIR – RIK gyök magas fényűző minőség kifejezője: KIRály, aki KIRítt előkelő pompájával a KÖRülötte levők közül, RIKított ruházatával, ékszereivel stb. Így hajdan a gazdag egyik kifejezője: RIK szó volt. A RIKek közül választottak KIRályt. Ez személynevekben is megjelenik: RIKa, RÉKa, mint KIRálynői név. Vagy ERIKa, RIKárd, ERIK, HenRIK és más nevekben, gazdag, siKERes jelentéssel. Ők voltak a társadalom KRÉmje. KÖRéjük épültek az anyagilag siKERes előkelőség további rétegei, az arisztoKiRácia. Az már természetes volt számukra, hogy mindennek a javát, KRÉmjét kapják. A vaj a tej KRÉMje. Általában a bevonó KRÉMeket többnyire vajból KavaRják. A KRÉM egyik szerepe: bevonat. Ezt a KöRÉM szó írja le. A KéREM szó az állandó kívánás-KéRés kifejezője. A KR hangcsoport – I/KRÉ – a KRÉm cUKROsan édes. Az igazi jó jégKRÉm KRIstályos, kissé IKRÁs szeRKezetű. Ilyen volt a régi cUKRÁszmesterek* által kavart igazi kézműves jégKRÉm. Az R.M – M.R gyök: RéM – MéR, a kRÉMeket általában MÉRték szerinti adagolással készítik, hogy a különböző ízesítések sajátosságai jól megkülönböztethetően érvényesüljenek. A finom kRÉMek az ínyencek MÉRtéken felüli nagy öRÖMét szolgálják. A kRÉMeket csak MÉRtékkel illik, szabad fogyasztani, különben gyoMORrontás a vége. KR – RK: a KRémek KRistályos, iKRás szeRKezetűek, cuKRosan édesek és ez főleg a gyeRKőcöket, állandó nyalogatásra saRKalja. A francia nyelv alig ezer éves, kifejezési nehézségekkel küzdő hanghiányos nyelv. Az első tornyozott, KRÉMes tortákat a hatalmas toronyépítkezések örömére, avatására készítették még az egynyelvűség idején. Hol volt akkor a francia nyelv? Még csírában sem. –
/*/ Nem a mostani tömegével gyártott fagyasztott kenőcsre, máslásra, lőre (k)rémekre gondolok. Az én korosztályom még ízlelt olyan igazi ikrás szerkezetű fagylaltkrémet, amelynek az elkészítési módját a mai cukrászok talán már nem is ismerik. A maiak csak jégrémek azok mellett.