KÁRPÁTOK

rpátokEurópai hegyvonulat. […]

A KÁRPÁT szó a K.R – R.K gyökkel indul: KáR – RoK. A KÁRpátok gyűrűje KÖRbezár egy térséget. Az ősiségben víz borította a KÁRpátok KARéján belüli tért. A KÁRpátok alapanyaga szikla, azok tömbjei.. A szikla ősi nevei a kialakulási folyamatából eredő jellemzőit őrzik. A szikla, kemény, tömény anyag. A teremtésekor magas hőfokon és hatalmas nagy nyomáson préselve, sűrítve, ROKkantva (rock) kialakuló tömeggé válik, miután tüze kialszik, és megszilárdul. A SZIKLA név nyugalmi állapot, a SZIKLA ALSZIK:
SZiKLa – aLSZiK hangváz: SZ-K-L – L-SZ-K. Erről bővebben a szikla címszónál.

Az ősfoglalók itt kezdték a termesztést. Ők voltak az első földet, gyomot TIPRÓK.
KáRPÁT – TiPRóK hangváz: K-R-P-T – T-P-R-K.

Az RP hangcsoport – ÁRPÁ – a KÁRPÁtok egyféle kÁRPItként gátolják a tér beláthatóságát, magaslataira kanyargós szERPEntin utakon lehet feljutni. Nagy területeken tERPEszkedő hatalmas hegyei mellett mély völgyek, azaz hORPAszok vannak. Rengeteg hÖRPÖlhető forrásvize van, vonulatát tÖRPE dombok szegélyezik. KÁRPÁT – HARPÁTHAR = magaslat. Hasonlóan magaslat és védelem jelentésű az ÁRPÁD név is.

A KÁRPÁTOK körülölelnek egy HORPADó mélyülő tért, medencét.
KáRPáToK – HoRPaDéK hangváz: K-R-P-T-K – H-R-P-D-K.

A KÁRPÁTOK vonulatai, mint KÁRPITOK zárják el a HORPADÉKot, azaz medencét a rajta kívüliektől. Ezért nem voltak itt hatalmas népvándorlási áramlatok, ahogyan a hamisított történelem tanítja.
KáRPáToK – KáRPiToK hangváz: K-R-P-T-K – K-R-P-T-K.

1241-ben Batu kán másfél ezer fejszés rabbal vágatott utat társzekereinek, hogy átjöhessen a sűrű rengetegen.

A P.T – T.P gyök: PáT – TáP, a KárPÁT-medence valaha évezredig a KárPÁTok PÁToló KARéja által körülölelt tenger volt, amelybe belefolytak a nyugatról érkező kisebb-nagyobb folyók, és a hegyvonulat csúcs közeli forrásai. A mai KÁRPÁT hegyvonulat képezte a védő PARTOKat.
KáRPáT – PaRToK hangváz: K-R-P-T – P-R-T-K.

A PÁToló karéj GÁTként szolgált. A PÁT jelent talajt is. A KÁR gyök fekete, sötét jelentést is hordoz: KORom, sötétítő KÁRpit szavakban. A KÁR-PÁT név így burkoltan fekete talaj-jelentést is tartalmazhat.

A KÁRPÁT jelentése még: körpát, körpart, támasz a hatalmas víztömeg visszatartására. A PÁTol, pátyol, pártol szavak alapvető jelentése: támogat. A KárPÁTok hegyvonulata TÁPolja környezetét éltető friss levegőt alkotó oxigénnel, fával, hallal, vaddal, ásványokkal, ásványvízzel, mindenféle erdei gyümölccsel.

A KÁRPÁTOK lánca a Föld többi hatalmas hegyeihez mérten viszonylag alacsonyak, TÖRPÉK, vagyis jelentéktelen  TIRPÁK  hegyvonulat. Ezt a név átforgatott hangjai is mutatják:

KÁRPÁT – TÖRPÉK. KáRPáT – TöRPéK – TiRPáK hangváz: K-R-P-T – T-R-P-K – T-R-P-K.

RP – PR kapcsolat: a KáRPátok gyönyörű tájai káPRázatosan szépek.