GYÜMÖLCS

GYÜMÖLCS – Növénynek általában nyersen fogyasztott termése. [A Magy. Ért. Kéziszótár szerint: török] A GYÜMÖLCS GY.M – M.GY gyökből ered: GYüM – MoGY (gy > ty: müty, mag). A GYÜMÖLCS GÖMb alakú, GUMÓtermés, GUM, GYÜM. A GYÜM a benne levő tápanyag összeGYŰlt – úgymond – teremtésileg beleGYÖMöszölt mennyiségét is jelenti. A növény MÜTYürje, MOGYa, MAGja. Az M hangcsoport – ÜMÖ – a külalaki jellemzőkben: gyÜMÖlcs, alakja tÖMÖr, csOMÓ, gUMÓ. Ízletes gyÜMÖlcsök az OMA (alma), szAMÓca stb. Ínyre ható jellemzői: arOMA, zAMAt, kellEMEs, csEMEge szavakban. A gyÜMÖlcs a gyOMOrba való, de a csUMÁja eldobandó. Az LCS hangcsoport – ÖLCS/E – tudatja, hogy a növény termése, gyümÖLCSE, annak kicsiny szemÖLCSE. Azt is, hogy a növények terméseiben rejlik az egészség, életerő kULCSA, amely bÖLCS megoldás annak részéről, aki létrehozta, de annak is, aki használja. Ha a teremtésben előre eltervezett, eredeti természeti életmódot vesszük alapul, az ember OLCSÓn jutott hozzá az egészséges táplálék forrásához, a gyümÖLCShöz. Az L.CS – CS.L gyök: LoCS – CSoL, a nedvtartalom: LOCSog, loCSOL.