DAKOTA – LAKOTA

DAKOTA A sziú indiánok egyik törzse. [nk: indián] A DAKOTA indiánok nyelve részben magyarul érthető, különösen annak LAKOTA ága, amely a LAK és KOT gyökökből áll, és valószínű: örökölt helyen LAKó, letelepedett, alKOTó népet jelöl.

A LAKOTA – KALOTA Rubik kockaszerű átforgatás is beszédes. Ismerve az erdélyi KALOTAszegi nép szépet ALKOTÓ hajlamait, lehet töprengeni az értelmi kötődésen, kapcsolaton.

LaKoTa – KaLoTa – aLKoTó hangváz: L-K-T – K-L-T – L-K-T.

Dr. Simon Péter: Ősi magyar nyomok észak-amerikai indián földön* című könyvében ír erről.: „[…] rádöbbentem arra, hogy a magyarok és az észak-amerikai indiánok általam vizsgált népcsoportjainak kultúrájában föllelhető nagyon gyanúsan közeli vagy teljes mértékű megegyezéseknek oly magas a számuk, hogy itt magyarázatul csak a közös tőről származás jöhet szóba.”

Feltehetőleg a DAK, DAKO, DÁKÓ törzsi jellemzőt, fegyverféle nevét rögzít. A KOTA tevékenységre utaló (tak, ták, tok, alkot). Az ősnyelvből eredés vitathatatlan, de azt is jelenti, hogy nyelvük több ősnyelvi gyökelemet eredeti szószerkezeti rendeződésében őrzött meg.

/*/ http://www.kincseslada.hu/magyarsag/content.php?article.296