DAJKA

A DAJKA szó a bérnyelvészet  szerint szláv eredetű. Ez esetben a magyar nyelvbe csak beszáradt lárvaszó lenne, amely nem illene bele szervesen a magyar nyelvbe, a nyelvszerkezeti vázrendszerbe sem gyök-szóbokor, sem hangváz szempontból. A DAJKA szó kialakulására, a DAJKÁvá válásra, a DAJKA szerep leírására nem volna magyarázat a magyar nyelvben.

Nézzük a nyelvi valóságot:

Első számú DAJKA az anya. Anya csak nő lehet. Ő az igazi DaJKa.

Ahhoz, hogy egy lányból szülőanya, DAJKA legyen, kell egy BUJKA, amelyben régiesen szólva: JUBÁLva, azaz szerelmesen elBÚJnak, BÚJtatnak, elvetik a magot.

DaJKa, a te ábrázatodon levő JáKoD, aJKaD kedves szavaival bűvölöd, csalod magadhoz a megtermékenyítő apát.

Legyen JuKaD az ő DáKóJa befogadására a megtermékenyítésre, majd szülésre. Ez teremtői elrendezés, és a mai végbélőrült, szopós genderelméletet erőltetők korában rendkívül fontos kijelentés. Az eredeti elrendezés szerint a nő testén, és csak a NŐ testén, egyetlen nyílás létezik a megtermékenyítésre. A megtermékenyíthető JUKAD, a PINÁD, utódaid, leendő NÉPED folyamának eredő helye! Nem a szájad, nem a végbeled!

PiNáD – NéPeD hangváz: P-N-D – N-P-D.

DaJKa – JuKaD – DáKóJa hangváz: D-J-K – J-K-D – D-K-J.

Ha DaJKa vagy legyen daloló aJKaD, JáKoD a kicsi szórakoztatására, szeretettel nevelésére.

DaJKa – JáKoD – aJKaD hangváz: D-J-K – J-K-D – J-K-D.

Kisbaba, anyukád, az igazi DaJKa adja JáKoDba, aJKaDba, szádba a KaJáD, a tejet, mindenféle élelmet, ami jóízű, tápláló csemege, s egészségesen megtartva, növekedésedet szolgálja.

DaJKa – JáKoD – aJKaiD – KaJáD hangváz:
D-J-K – J-K-D – J-K-D – K-J-D.

A DaJKaKeDűJe, jókedve a baba javára van, szórakoztatja, szeretettel gondozza, játszik vele jókedvében, jóKeDűJében, amely meghatározó tényező a baba egészséges növekedéséhez.

DaJKa – KeDűJe hangváz: D-J-K – K-D-J.

A DaJKa gondozza a kis JeDKét. A kisbárány, kiGiDa neve valaha becézve: JeDus JeZus, JeDKe.

DaJKa – JeDKe hangváz: D-J-K – J-D-K.

A DaJKának aKaD dolga bőven. aKaD régiesen: aKaJD, JaKaD.

DaJKa – aKaJD – JaKaD hangváz: D-J-K – K-J-D – J-K-D.

Sok dolga közben azért titokban, KaJDin mindig figyel a babára.

DaJKa – KaJDi hangváz: D-J-K – K-J-D.

 

Kétségbevonhatatlan, a fentiek mind azonos hangokkal épülő hangvázak. A bemutatott szópárok bizonyítják gyakorlati-értelmi összetartozásukat, s az alany valamilyen fontos névadó jellemzőjét mutatják azonos hangokkal. Ebből látható, hogy a DAJKA szó a magyar nyelvben alakult ki, mert a vele kapcsolatosak megjeleníthetők, körülírhatók az alapszó hangjaival.

Index - Kultúr - Rekordáron kelt el egy Munkácsy-festmény New Yorkban

Munkácsy: Anyai ösztön (tanulmány)