Az M.Z – Z.M gyökről

M.Z – Z.M gyök: MeZ – ZiM: takarás, lefedés, mennyiség stb. A MEZő élelMEZő, a jelMEZ takaró, a ZIMa (ősnyelvi: ), amely ZÖMével hull, az is takaró. A MEZő MESSZi táj, hosszan NÉZhető.

A MEZő két határoló kÖZött elterülő terMESZtésre alkalmas tér, amely MESZ-szire nyúló is lehet. Mivel két erdő, folyó, tenger kÖZÉ esik, így a MEZő szónak kÖZÉp, kÖZÖtt elterülő értelme is volt, van. A MEZőt megmunkálni jövedelMEZő, mivel az élelMEZéshez szükséges termények ZÖMe a MEZőn terem meg. A MEZei munka kitűnő iZOMfejlesztő annak, aki jól MOZog a munkában.

A MEZő kikelettől a tél beálltáig ZÖMében ld növényeinek MEZébe öltözik, befödi a tért, zöld MEZét rávonja a kopár földre, s minden élő, MOZgó legfontosabb élelMEZője (eme – a kisbaba szava). Ősszel leháMOZzuk a MEZő felületét, begyűjtve mindent, ami élelMEZ.

A MEZő növényMEZének virágairól gyűjtik a méhek a MÉZet.

A MEZő télen sem MEZtelen, MEZetlen, mert bár leveti zöld MEZét, fehér MEZbe, ZIMába öltözik, hóMEZővé válik. A ZIMa az ősnyelven = . Télen a MEZő ZIMankós, ZUzMarás.

A MEZ befödi a testet, különben MEZtelen, MEZetlen. Ilyen a jelMEZ is. A híMEZő mintákkal tölti be a vásznat, a MEZő is ilyen mintákkal híMEZett a rajta élő növények által.

A valakit, valamit eleMEZő, jelleMEZő: leMEZteleníti, elemeire szedi, hogy alapvető jeleit leolvassa róla.

Más takarók, területet befödők: MASZat, MÉSZ, MOSZat, MÁZ, ZOMánc és még mások.

 

Utódnyelvekben: az olasz MEZZO közép vagy felezett jelentésű. MEZOpotámia nevében folyóközi (pot = víz) MEZŐ, tér, síkság, róna, rét jelentésű. Egyezik a magyar MEZŐ jelentésével: köztes térség. A MEZŐ lehet hatalmas, ÖZÖM (özön) térség.

 

  Castelluccio di Norcia Umbria, Italy, province of Perugia