A NAP ősmag(yar)-nyelvi megnevezései

NAP – A Nap, hőt és fényt sugárzó égitest, amely körül a Föld forog. Éjféltől éjfélig időegység. [A MÉKSZ szerint: ? finnugor tőből] A NA gyök a NAgyság fogalmának szótöve, köze van az életadó NŐ, anya (a/na – anya) értelmi köréhez. Az AP a létfontosságú kAPcsolat, az ÁPol, APa, az élet feltétele alAPszükséglete. A P és B hangok rokonhangzók, így érthető, hogy a sumérok NIB, a japán őslakók NIP névvel illették: NIPpon. De a PANnon szóban is jelen van. A babiloni NABukodonozor király a NAPról neveztette magát, és nevének első szótagja – NAB – az AB gyököt is tartalmazza, mely kereket jelent. Az ősidőkben az égen látható vörös bolygót Vörös Napnak, azaz NIBIRU-nak nevezték (nib – nap, biru – piros).   
A NAP ősmag(yar)-nyelvi megnevezései Soare – román – a  Nap SZÓRja a fényt, a szóban az ÁR gyök az ősmag(yar)-nyelven tűz, ez az ősgyök jelen van a pARázs, zsARát szavakban szintén  tűz, forróság jelentéssel.  
Sun – angol, francia, ír stb. – A SZŰ = SZÍV, a SZÜN = kebel, a melegség helye, az önmagát odaadás jelképe. A NAPrendszer éltető SZÍVe, forró keble a NAP.  
Son – afrikaans – a SUN változata Zon – holland – a SON zöngés hanggal kezdő változata   Søn – dán – a SUN változata   Sonne  – német – a SUN változata   Sunce – bosnyák, horvát – a SUN változata, az NC páros a játékosság kifejezője    
Sole – olasz – SOL az L > R váltással a SZÓR értelmét közvetíti, fénySZÓRÓ   Sol – galíciai, katalán, spanyol, portugál, a SZÓR értelmét közvetíti   Solem – latin, a SZÓR értelmét közvetíti   Saule   – lett – a SZÓR értelmét közvetíti   Saulė   – litván – a SZÓR értelmét közvetíti   Slunce – cseh – ez összevont: az SL (szl), hangkiesés, SOL, SZÓR értelem. A SUN – SZÜN = kebel, az NC itt is játékos hang   Słońce – lengyel, hasonló a cseh szóalakhoz, összevont: az SL (szl), hangkiesés, SOL, SZÓR értelem. A SUN – SZÜN = kebel, az NC itt is játékos hang   Sūrya – hindi – a SZÓR értelmét közvetíti   Päike – észt – PÁKA, forróság (pék, pokol), P-K ősmag(yar)-nyelvi gyökből indul   Araw – filippinó – AR, ÁR: tűz, forróság – zsARÁt, pARÁzs, nyÁR, mély fontosságú – RAW – ROVás   Aurinko – finn – ARAnyszínű forró, AuRI – rinko – keRINGŐ     Hélios – görög – HŐ   Matahari – indonéz – MATA = szem, HARI = nap, HARI – AR, ÁR: tűz, forróság – zsARÁt, pARÁzs, nyÁR   Eguzkia – baszk – ÉGI ÚSZó, hasonló a Hold HALaD névadójával, a ZK páros a vigyáZKodó szóban ad párhuzamot a NAP szerepével.   Güneş – török, Günəş – azeri – Itt a szókezdő É hang elmaradt. Az ÉGi tÜNÉS (tündöklés) szó rövidült.